Mencari Hasil Ilmu

Wednesday, October 13, 2010

100 Most Influential Person In The History

TANGGA KE 43: WERNER HEISENBERG.

Seorang ahli fizik Germen yang dianugerahi Hadiah Nobel pada 1932 kerana peranan dalam mekanisma Quantum.

Mekanisma ini adalah cabang fizik yang berkaitan dengan Hukum pergerakan objek.

Pada 1925, mencadangkan satu formula fizik yang berkaitan dengan formula Newton.

Teori Quantum mewakilli dalam fizik nuclear dan tenaga atom. Ini adalah asas bagi ilmu Spektroscopy dan digunakan secara intensif dalam estronomi dan kimia. Juga digunakan dalam cecair helium, penempatan bintang-bintang, ferromagnetism dan aktiviti radioaktif.

Mendapat kedoktoran dalam bidang fizik pada 1923 di Universiti Of Munich.

TANGGA KE 44: ALEXANDER GRAHAM BELL

Pencipta telifon. Dilahirkan di Edinburgh, Scotland pada 1847. Berminat dalam bidang vokal sound kerana ayahnya seorang pakar psysiologi vokal, Speech correction dan cara mengajar orang pekak.

Di Boston, Massachusetts yang membawa kepada penciptaan telifon. Kemudian mengemukakan paten bagi ciptaan nya pada Feb 1876.

Beliau menolak tawaran untuk membeli paten telifonnya dan akhirnya membuka syarikat sendiri bagi mengeluarkan telifon secara besar besaran. Syarikatnya adalah American Teliphone And Teligraph Company.

Telipon membuatkan beliau menjadi seorang yang kaya. Tujuan utama ciptaan nya adalah untuk membantu golongan pekak. Pada 1882, Bell menjadi rakyat Amerika.

Pengaruhnya adalah dalam bidang telipon yang memberi kesan kepada banyak kehidupan seharian.

Tangga ke 45: ALEXANDER FLEMING

Penemuannya adalah Penicilin . Individu ini dilahirkan pada 1881 di Lochfield, Scotland. Selepas tamat beljar dari Sekolah Perubatan St.Mary Hospital Landon. Pada mula penyelidikan beliau adalah dalam bidang immunology.

Sebagai seorang doctor tentera pada Perang Dunia Pertama, beliau mengkaji mengenai jangkitan luka. Beliau sedar mengenai keperluan bahan yang membunuh bacteria tetapi tidak pada manusia.

Selepas peperangan, beliau kembali ke St. Mary Hospital. Pada 1922, beliau menjumpai bahan dipanggil sebagai Lysozyme pada mucus dan air mata. Ia membunuh mikroorganisma.

Pada 1928, satu daripada Staphylococus pada udara. Bakteria tersebut tidak dapat hidup pada kawasan koloni kulat. Toksin pada kulat adalah toksin membunuh/ merencatkan pertumbuhan Staphy. Bahan ini digelar sebagai Penicilin selepas Penicillium notatum (kulat) menghasilkannya. Toksin ini tidak merbahaya pada maknusia dan haiwan.

Hasil kajian tidak meluas. Pada 1930, 2 penyelidik dari England, Howard Walter Florey dan Ernst Boris Chain meninjau artikel Fleming. Mereka kemudiannya mengkaji cara untuk menulinkan penicillin. Pada 1941, setelah berjaya menulinkan toksin tersebut mereka mencubanya ke atas manusia yang sakit.

Selepas mendapat galakan daripada Amerika dan British, Syarikat farmaseutikal mula menceburi bidang ini dengan secara besar besaran . Penicilin pada asasnya digunakan dalam peperangan tetapi pada 1944, ia mula mengubati rakyat Amerika dan British . Pada tahun 1945, ia mula berkembang ke seluruh dunia.

Penicillin digunakan untuk mengubati Syplis, Gonorrhea, Scarlet fever, Radang paru-paru, Meninggitis, Keracunan darah, Lecuran, Jangkitan tulang, Pneumonia, Gengreane dan lain lain.

Memandangkan Penicilin banyak menyelamatkan nyawa maka beliau diletakan pada tangga ini.

TANGGA KE 46 : SIMON BOLIVAR

Digelar sebagai George Washington Amerika Selatan kerana peranan nya memerdekakan 5 negara Amerika Selatan (Columbia, Venuzuela, Ecuador, Peru, Bolivia) dari pemerintahan Sepanyol.
 
Dilahirkan pada 1783 di Caracas, Venuzuela dari keluarga keturunan Sepanyol.

Pada usia muda, Bolivar banyak melawat negara negara Eropah. Di Rome tahun 1805, Di Puncak Bukit Aventine telah bersumpah tidak akan berehat sehingga negara kelahirannya merdeka dari jajahan Sepanyol.

Pada 1808, Napoleon menawan Sepanyol dan meletakkan saudaranya pada tampuk pemerintahan kerajaan Sepanyol. Napoleon memberi tawaran kepada koloni di Amerika Selatan untuk membebaskan negara daripada jajahan.

Bolivar berjaya membebaskan Columbia pada (1821) dan Ecoudor (1822) manakala Argintina dan Chile dibebaskan oleh tentera Jose de San Martin. Setelah menang mereka bertemu di Guayaquil, Equador.

Ke lima2 negara bergabung membentuk Republik Of Greater Columbia dan beberapa tahun kemudian gabungan ini pecah.

Beliau adalah seorang yang bercita cita tinggi dan kadang kala digelar dengan kuasa diktaktornya. Beliau pernah diberi kuasa mutlak untuk memerintah tetapi menolaknya. Beliau diberi gelaran sebagai El Libertador (Pahlawan Pembebasan).

Beliau mempunyai ideology sebagai seorang pemimpin. Beliau menulis artikel, membangkitkan isu di surat khabar, berceramah dan menulis surat.

Bolivar membebaskan semua hamba hamba di seluruh hayatnya. Beliau cuba secepat mungkin memansuhkan undang undang yang berkaitan dengan perhambaan di tanah yang beliau bebaskan . Namun semasa beliau meninggal dunia, perhambaan masih lagi wujud di kawasan yang dibebaskan beliau.

TANGGA KE  47: OLIVER CROWELL.

Seorang ketua tentera yang terlibat dalam Perang Sivil English yang membawa kepada wujudnya kerajaan demorkrasi berpalimen di England.

Dilahirkan pada 1599 di Hungtingdon, England. Beliau adalah seorang petani. Pada 1628, beliau dipilih ke Parlimen dan bertugas ala kadar sahaja kerana King Charles 1 bertindak membubarkan Parlimen kerana ingin memerintah seorang diri.

Pada 1960, beliau meminta dana dari Parlimen untuk memulakan Perang dengan Scot dan pada 1642 peperangan meletus antara golongan yang setia terhadap raja dan setia kepada Parlimen. Di Huntingdom, beliau meningkatkan kekuatan berkuda dalam menyerang golongan yang setia pada raja. Dalam perang 40 tahun, beliau berjaya dalam peperangan terhadap penyokong raja. Peperangan tamat pada 1646.

England kini menjadi sebuah negara Republik yang diperintah sementara oleh konsul dimana Cromwell adalah pengerusi. Golongan yang masih setia pada raja kini berjaya menguasai Ireland dan Scotland . Tanpa melengahkan masa lagi Cromwell mengadakan serangan ke dua dua wilayah tersebut bagi menghilangkan tentangan ke atas pendokong parlimen.

Semasa Cromwell berkuasa pada 1640, Parlimen masih lemah, tiada perwakilan, terdapat gabungan kecil berhaluan ekstream (Rump), Sepanjang tugasnya terdapat 3 jenis Parlimen yang diaplikasikan. Beliau juga memerintah di Parlimen dengan kuasa tentera. Ini menyebabkan beliau digelar sebagai Diktaktor Tentera.

Pada 1653-1654 Cromwell digelar sebagai Lord Protector memerintah England, Scotland dan Ireland. Beliau membenarkan yahudi tinggal di England. Begitu juga dasar luarnya.

Dipilih juga kerana berjaya menjadikan England sebuah negara Demorkrasi dan dasarnya melahirkan Amerika syarikat.
TANGGA KE 48: JOHN LOCKE.

Seorang falsafah dan penulis inggeris yang berkaitan dengan idea idea demorkrasi. Idea ideanya banyak dipengaruhi oleh Bapa Amerika dan ahli falsafah Perancis.

Dilahirkan pada 1632 di Wrington, England. Seorang terpelajar di University Oxford dimana menerima ijazah pada 1656 dan Master pada 1658. Berminat terhadap sains dan pada umur 36 dipilih sebagai Royal Society. Rakan baik dengan Robert Boyle dan Issac Newton. Turut berminat dalam perubatan dan menerima ijazah dalam bidang tersebut.

Beliau berubah angin apabila berkenalan dengan Earl Of Shaffesbury dimana beliau menjadi setiausaha dan doctor peribadi. Shaffesbury adalah aktivis untuk politik liberal. Beliau pernah ditangkap oleh King Charles ÍÍ kerana aktiviti politiknya. Pada 1682, Beliau terbang ke Holand dan mati pada tahun berikutnya.

Selepas King James ÍÍ (1688) digulingkan Locke pulang kembali ke England. Tidak berkahwin dan mati pada 1704.

Buku yang pertama ditulis adalah “An Essay Concerning Human Undersatnding (1690) membincangkan tentang amalan, asal, had pengetahuan manusia. Idea Locke selalunya ringkas dan dipengaruhi idea Francis Bacon dan Rene Descartes.

 Dalam “A Letter Concerning Toleration (1689), beliau menegaskan bahawa sesebuah negara tidak menggugat amalan kebebasan beragama. Locke bukan seorang berbangsa Inggeris pertama yang mengemukakan debat kuat dalam toleransi dimana mendapat sokongan umum. Begitu juga prinsip demorkrasi antara Kristian dan bukan Kristian .

Pada zaman kini penulisan beliau yang menyerlah adalah mengenai toleransi agama.

Karya terpenting “Locke’s Two Treaties Of Government” (1689) yang menegaskan idea asas “Demorkrasi Berpelembagaan Yang Bebas”. Buku ini sangat berpengaruh di dalam dunia berbahasa Inggeris. Locke percaya bahawa manusia memerlukan hak asasi, kebebasan dan hak memiliki harta.

Tujuan utama kerajaan adalah untuk melindungi rakyat dan harta didalamnya. Pandangan ini digelar sebagai “Night-Watchman Theory Of Government”.

Dengan ini menolak kuasa mutlak raja raja. Locke menumpukan idea kontrak social.

Locke percaya kepada prinsip pemisahan kuasa. Membahagikan kepada 2 jenis pentadbiran iaitu kuasa tertinggi dan kuasa eksklusif.

Locke juga percaya ke atas prinsip kuasa majority ( memerintah secara pungutan suara). Majority mesti tidak melanggar hak asasi manusia dan hak memiliki harta. Kerajaan layak mengambil harta berdasarkan dasar yang diamalkan kerajaan.
Pandangan beliau menjadi asas kepada Revolusi Amerika dan Thomas Jafferson. Ideanya meresapi eropah begitu juga Perancis dan membawa juga kepada Revolusi Perancis dan “French Declaration Of The Right Man”.

TANGGA 49: MICHELANGELO

Artist zaman Renaisance, Michelangelo Buonarroti adalah tokoh terkenal dalam seni visual. Seorang pelukis, pengukir dan arkitek yang terulung meninggalkan karya untuk di nikmati oleh masyarakat selepasnya. Karyanya mengubah paradigma masyarakat eropah dalam perkembangan pengukiran dan lukisan.

Dilahirkan pada 1475 di Caprese, Itali, 40 batu dari Florence. Menunjukkan bakat pada usia 13 tahun dan anak didik kepada pelukis terkenal Ghirlandaio dari Florence. Selepas 15 tahun, beliau tinggal di Istana Medici.

Sepanjang kariernya bakatnya semakin menyerlah. Sering diminta Pope dan pemerintah berhaluan secular untuk mengukir dan menghasilkan kerja hasil seni.

Kehebatannya adalah sebagai seorang artist. Namun sebagai penulis boleh meningkatkan ranking lebih atas dari yang lain. Karyanya adalah Set Frescoes yang dihiasi di syiling Sistine Chapel (Rome).

Ramai menyokong beliau dan menyatakan bahawa beliau merupakan pengukir yang hebat dengan mengukir patung David dan Moses. Karya beliau yang lain adalah dalam pembinaan Medici Chappel di Florence. Untuk beberapa tahun, beliau adalah ketua arkitek bagi St. Peter di Rome.

Beliau adalah penulis puisi yang terkenal dan 300 karyanya masih wujud sehingga kini.

TANGGA KE 50: POPE URBAN ÍÍ

Beliau adalah orang yang bertanggungjawab ke atas Perang Salib dalam memerangi islam dalam menakluki Baitul-Muqqadis.

Nama sebenar Odo de Lagery (1042) di Bandar Chatillon Sur Marne (France). Dilahirkan dalam keluarga bangsawan Perancis dan seorang terpelajar.

Diletakan pada ranking ini kerana penglibatan pada 27.11.1095. Beliau berjaya meyakinkan Konsul gereja yang berlansung di Clermont (France).

Dalam ucapannya, Urban membantah Baitul Muqqadis berada di bawah pemerintahan Empayar Seljuk yang mencemari bangunan/ lokasi suci orang Kristian atau menghalang Kristian berhijrah ke sana.

Beliau menegaskan bahawa terdapat keperluan untuk berperang mendapatkan Tanah Suci untuk agama Kristian. Kecerdikan Pope terserlah apabila mengatakan Baitul Muqqadis adalah lebih makmur dan kekayaannya melebihi kekayaan Eropah. Tambahan lagi, individu yang berperang dan mati semasa berperang akan diampuni dosa.

Pope meninggal dunia pada 1099, 2 minggu selepas kerajaan Perang Salib menawan Jurusalem.

Perang Salib mendekatkan Eropah Barat dengan Byzantine dan Tamadun Islam. Perang salib menggalakan Renaisance.

Dipilih kerana menggalakkan Perang Salib.

TANGGA KE 51: UMAR IBNI AL-KHATTAB.

Kalifah ke dua dan terbaik antara keempat empat dan dilahirkan di Mekah.

Pada asalnya, Umar adalah penentang Muhammad dan agama baru Muhammad iaitu islam. Selepas memeluk islam, beliau penyokong terbesar Muhhamad. Disamping menyokong, beliau adalah penasihat Muhammad.

Di bawah Kalifah Umar, Penaklukan ke atas Iran dimana keseluruhannya memeluk islam dan kemudiannya meminta kemerdekaan daripada pemerintahan Arab. Namun Syria, Iraq dan Mesirtidak merdeka dan dibiarkan asimilasi kepada 100% Arab.

Selepas Muhhamad, Umar adalah Tokoh ke 2 dalam penyebaran islam. Tanpa penaklukan besar besaran agak mustahil islam akan tersebar dengan pantas sekali. Kebanyakan wilayah taklukan telah diasimilasi kepada arab. Bagaimanapun, penaklukan adalah diinspirasi oleh Muhammad.

TANGGA KE 52: ASOKA.

Pemerintah ke 3 Empayar Mauryan, cucu kepada pengasas Chandragupta Maurya adalah Panglima perang berpengalaman melawan Alexander The Great. Menawan keseluruhan utara India dan menubuhkan Empayar pertama India.

Asoka menaiki tampuk pemerintahan pada 273BC. Bermula seperti datuknya terlibat dalam perang meluaskan jajahan. Semasa peperangan kira kira 100K terbunuh. Beliau memeluk Buddha dan berusaha mencapai tahap dharma. Sampai satu tahap, Asoka berhenti berburu dan menjadi seorang Vegetarian. Yang terpenting polisinya lebih ke arah kemanusiaan dan humanisma.

Menubuhkan hospital, Ladang haiwan, memansuhkan undang undang tidak keperikemanusiaan, membina jalan dan saliran. Serta melengkapkan sistem pentadbiran dengan penubuhan jawatan jawatan baru seperti pegawai kerajaan, pegawai dharma, menggalakan perhubungan sesama manusia serta lain lain lagi. Semua agama adalah bertoleransi antara satu sama lain. Asoka berusaha mempromosikan agama Buddha. Polisinya meningkatkan popularitinya. Missionary dihantar ke kawasan/empayar lain dan paling berjaya di Ceylon.

Asoka mengarahkan sejarah dan polisi hidupnya diabdikan pada batu dan tiang bangunan. Selepas 50 tahun selepas kematiannya, empayar Maurya musnah dan tidak dipulihkan.

TANGGA KE 53: ST.AUGUSTINE.

Hidup di zaman dimana Empayar Roman diambang kejatuhan. Karyanya memberi pengaruh terhadap doctrine Kristian.

Dilahirkan di Bandar Tagaste (Algeria) pada 354 . Ayahnya beragama Animisme dan ibunya beragama Kristian.

Pada umur 16 tahun, beliau dihantar ke Cartage untuk belajar. Pada umur 19 tahun, beliau belajar falsafah . Beliau menukar agama kepada Manichaeism (agama yang ditemui oleh Phophet Mani) pada 240. Bagi beliau Kristian adalah tidak sesuai manakala Manichaeism memenuhi tuntutan rohaninya. Semasa berumur 29 tahun, beliau berpindah ke Rome dan kemidian ke Milan menjadi Profesor Rhetorik. Disitu, beliau menemui Neoplatonism (Versi Ubahan Plato). Diubah suai oleh Plotinus pada abad ke 3.

Seorang paderi dari Milan (St.Ambrose) memberi khutbah dan beliau mendengarnya. Satu aspek baru yang menyebabkan beliau menukar agama kepada Kristian pada umur 32.

Pada 391, Beliau menjadi pembantu Paderi Hippo. Selepas kematian Paderi Hippo, Augustine dinaikkan pangkat kepada seorang paderi. Hippo bukanlah satu Bandar penting, beliau membantu Stenographers untuk menulis sejumlah besar penulisan agama. 500 seruan dan 200 surat masih terpelihara. 2 buku paling popular adalah ‘The City Of God’ dan ‘Confession’. Karya yang lain ialah The Latter, sebuah autobiography yang ditulis beliau pada umur 40 tahun.

Kebanyakan karya berlandaskan kepada menolak kepercayaan Manichaeans, The Donatist, Pelagians. Pelagius adalah seorang sami English yang datang ke Rome pada 400 AD dan banyak menyumbang karya teological seperti “Tanpa Dosa Asal, Kita Layak Memilih Kebaikan Atau Keburukkan”.

Berdasarkan Augustine manusia mewarisi dosa Adam. Manusia tidak boleh mencapai Salvation tanpa usaha. Tuhan mengetahui siapa yang selamat atau tidak.

Semasa kehidupan St. Augustine, Empayar Roman merudum dengan mendadak sekali. Bukunya The City Of God adalah satu makenisma mempertahankan Kristian daripada Puak Pagan Roman. Isi kandungannya termasuklah falsafah dalam sejarah.

Penulisannya membawa falsafah Greek ke Eropah zaman pertengahan. Pandangan nya mengenai Salvation, Seks Dan Dosa yang diwarisi. Banyak pemimpin Protestant seperti St. Thomas Aquinas, Luther dan Calvin.

Augustine meninggal dunia pada430Ad di Hippo semasa berumur 76 tahun.

TANGGA KE 54: MAX PLANCK

Pada Dec 1900, Ahli fizik Germen menegaskan kepada masyarakat saintifik dengan hipotesis nya bahawa tenaga radiant tidak dipancarkan secara terus tetapi mengandungi Quantum.

Teorinya berkonflik dengan teoro klasik cahaya dan elektromagnetik yang bermula dengan teori quantum sejak revolusi fizik membekalkan mereka dengan kefahaman tentang bahan dan radiasi.

Planck dilahirkan pada 1858 di Keil Germany. Menyambung pelajaran di University Berlin dan Munich dan menerima ijazah kedoktoran dalam fizik dari University Munich semasa berusia 21 tahun.

Pada 1889, menjadi professor di University Berlin. Beliau berminat kepada radiasi elektromagnetik yang terpancar oleh bahan gelap yang terpanas.

Sumbangan terbesar adalah penemuan formula algebra yang membincangkan teoro fizik masa kini.

Ramai saintis menggunakakn penemuannya. Einstein menggunakan konsep ini (1905) untuk kesan photoeletrik. Neil Bohr (1913) menggunakan untuk teori struktur atom. Pada 1918, Planck dianugerahkan Hadiah Nobel yang memberi pengiktirafan kepada kajian beliau.

Planck berpandangan Anti-Nazi yang sangat merbahaya di Zaman Nazi.

TANGGA KE 55: JOHN CALVIN.

Seorang ahli teologi Protestant dan Moralist bagi sejarah Eropah. Pandangan mengenai teologi, kajian, moral, perseonaliti, dan etika kerja dalam 400 tahun dan pengaruhnya menjangkau kepada 100 juta orang.

Nama sebenar Jean Cauvin dilahirkan pada 1509 di Noyon France. Menerima pengajian di Collage de Montaique Paris dan kemudian ke University of Orlens untuk belajar undang undang. Turut menyambung pengajian di Bougers.

Pada umur 27, beliau menerbitkan karya The Institute Of The Cristian Religion. Buku ini meringkaskan kepercayaan asas Protestant dalam bentuk yang komprehensif dan sistematik dan menaikkan nama beliau.
Pada 1536, Beliau melawat Geneva, Switzerland dimana Protestant bertapak. Beliau dimintak untuk tinggal di sana untuk menjadi guru dan ketua Protestant di sana.

Calvin tidak berminat untuk menjadi dictator. Semua rakyat dibenarkan menjadi pengundi. Menubuhkan konsul yang terdiri daripada 25 orang.

Dibawah Calvin Geneva menjadi pusat perkembangan Protestant di Eropah. Calvin berusaha untuk mempromosikan Protestant.

Di Geneva, Zina, Judi, Mabuk, Menari, Menyanyi lagu lagu Mengairahkan adalah sangat dilarang. Mengunjungi gereja adalah tertakluk kepada undang undang. Panjangnya masa berkhutbah  di gereja juga distandardkan. 

Di bawah pemerintahannya, University Geneva Ditubuhkan. Calvin adalah seorang yang tidak bertolak ansur mengenai soal soal agama. Seorang ahli sains dan teologi tidak akan mempercayai Doktrine Trinity. Apabila Servetus datang ke Geneva, beliau ditahan dan dibakar serta merta (1553).

Calvin meninggal di Geneva pada 1564. Di utara Germany dan Scandinavia menjadi pengikut Lutheren. Switzerland dan Belanda menjadi pengikut Calvinist. Minoriti Calvinist tinggal di Polad, Hungary, Germany. Calvinisme lansung tidak meningkatkan demorkrasi.

Wilayah asal Calvinist (Switzerland, Holand dan UK) menjadi wilayah demorkrasi. Ini secara lansung meningkatkan kapitalism.

TANGGA KE 56: WILLIAM T.G.MORTON.

Idividu pertama yang menggunakan anesthesia dalam pembedahan. Masalah yang dikenal pasti oleh William adalah kesakitan semasa proses pembedahan.

Morton dilahirkan pada 1819 di Charlton, Massachusetts. Mula belajar di Kolej Pembedahan Pergigian di Kolej Baltimore. Pada 1842, Beliau mula belajar kursus pergigian.

Mula mengeksperiment Nitrous Oxide (Laughing Gas) sebagai Anesthetik tetapi gas ini gagal menghilangkan kesakitan apabila mencabut gigi. Dicadangkan pula, ether kerana mengandungi bahan anesthesia, Beliau mendapat peluang untuk melakukan demontrasi praktikal di Hospital Awam di Boston setelah dijadualkan di hospital. Subjek bernama Gilbert Abbott mengalami pertumbuhan tumor di leher. Anesthetik menunjukkan keberkesanan. Demontrasi praktikal mendapat liputan meluas di dada akhbar. Label paten di bawah nama beliau dapat selepas beberapa bulan selepas demontrasi.

TANGGA KE 57: WILLIAM HARLEY

Ahli perubatan English yang menemui system Perubatan darah dan fungsi jantung dilahirkan pada 1518 di Folkstone, England. Buku karyanya, An Anatomical Treaties On The Movement Of Heart And Blood In Animal diterbitkan pada 1618. Kepentingan buku ini adalah memberi pemahaman asas bagaimana sistem badan berfungsi.

Kajian pertama beliau, adalah mengira kelajuan pengaliran darah  dengan cara pengiraan arithmatik. Beliau mendapati bahawaa kuantiti darah yang keluar setiap masa berdenyut 2 kali. Jantung berdenyut 72 kali dalam seminit. Ini bermakna 540 pound darah keluar dari aorta per jam. 540 melampaui jumlah berat badan manusia. Berdasarkan fakta ini, satu lagi kajian dijalankan.

Arteri mengalir darah keluar dari jantung. Dengan tiadanya mikroskope, Harvey tidak dapat melihat kapilari darah. Harvey menyatakan fungsi jantung adalah untuk mengepam darah ke Arteri. Teorinya banyak mendapat tentangan semasa perbentangan. Dengan bebrapa fakta, beliau berjaya menghadapi perbentangan dan teorinya diterima.

Harvey juga berminat dalam kajian embryo. Bukunya On The Generation Of Animal (1651) memulakan sejarah kajian embryo.

Semasa muda, beliau belajar di kolej Caius (Cambridge), University Padua (mendapat ijazah perubatan , 1602). Antara pesakitnya, King Of England (James 1 dan Charles 1), Francis Bacon. Seorang pensyarah anatomi di Collage O Physician (Landon) dan pernah dilantik sebagai Presiden Kolej.