Mencari Hasil Ilmu

Monday, March 30, 2009

MALAYSIA PADA HARI INI.

 TIDAK MENGAPLIKASI KAN KONSEP KEBEBASAN BERSUARA.
 RASUAH DAN KETELUSAN PENTADBIRAN.
 TEKANAN KEHIDUPAN.
 BAJET NEGARA 2009.
 DOUBLE STANDART DIANTARA PEKERJA KERAJAAN DAN SWASTA.
 RAJA RAJA MELAYU
 PTPTN
 PASUKAN POLIS.

KEBEBASAN BERSUARA DI MALAYSIA MEMANG TAK ADA LANSUNG. BAGI NEGARA DEMORKRASI, FREE SPEECH AMATLAH DISANJUNG DAN DIBELA. DALAM FALSAFAH DEMORKRASI SLOGAN KEBEBASAN INDIVIDU, KEBEBASAN POLITIK, EQUAL RIGHT, KEBEBASAN POLITIK, EQUAL EXCESS, HUMAN RIGHT.

EQUAL EXCESS MAKSUDNYA KEBOLEHAN SEMUA ORANG MENDAPATKAN HAK YANG SAMA RATA UNTUK MEMASUKI APA- APA BIDANG SEKALI PUN. DI MALAYSIA TAK ADA KERANA KETIDAK SEIMBANGAN SOSIO EKONOMI DIANTARA BUMIPUTERA, CINA DAN INDIA.

KEBEBASAN BERSUARA DI MALAYSIA LANSUNG TIDAK DIIMPLIKASIKAN . RAKYAT BAGAI KAN TUNNGUL YANG PERLU MENELAN SEMUA ARAHAN DAN PERINTAH TANPA MEMBERI PELUANG KEPADA RAKYAT UNTUK MENGKRITIK SIKIT PUN. KALAU KRITIK PREPARE UNTUK MASUK ISA. JANGAN MARAH . MEDIA JUGA TURUT MEMAINKAN PERANAN DALAM MENYOKONG KEBEBASAN BERSUARA. SEAKAN AKAN MORAL SEORANG PEMBERITA BEGITU MURAH SEKALI. BERITA YANG KELUAR PULA PERLULAH TIDAK BERAT SEBELAH DAN TAK YAH LAH NAK TENGOK LAGI BAIK. KALAU MENYOKONG DENGAN TENGOK BERDOSA TAU.
EQUAL EXCESS BERMAKSUD SEMUA RAKYAT ADA KEBOLEHAN EXCESS KE SEMUA BIDANG TERMASUK BIDANG PERKEJAAN DAN PENDIDIKAN TAPI TAK BOLEH KERANA ORANG MELAYU MASIH TERTINGGALAN BERBANDING ORANG CINA(COMERSIAL, PERNIAGAAN) DAN INDIA ( SAINS PERUBATAN DAN LAWYER).

ISU RASUAH ADALAH ISU YANG MEMANG TAK BOLEH DILEPASKAN UNTUK MENJADI MODAL PEMBANGKANG. ISU INI SELALUNYA HANGAT KATEGORI TERTINGGI SETIAP KALI ADA PILIHAN RAYA. SAYA SECARA PERIBADI NAKKAN PEMIMPIN YANG TAK MENGAMBIL RASUAH. SAYA MENYOKONG TINDAKAN MENTERI BESAR SELANGOR DATO KHALID IBRAHIM MENGELUARKAN POLISI KERAJAAN UNTUK MENGISTIHARKAN HARTA DAN PENDAPATAN EXCO DAN PENJAWAT TINGGI DI BAWAH PENTADBIRANNYA SUPAYA LEBIH TELUS DAN DIPERCAYAI RAKYAT. MENGAPA TIDAK KERAJAAN PUSAT MENGIKUT TINDAKAN KERAJAAN SELANGOR BAGI MENGEMBALIKAN KEPERCAYAAN RAKYAT TERHADAP MEREKA ATAU MEREKA TAKUT KANTOI DEK RAKYAT

TEKANAN KEHIDUPAN MEMANG AMAT DI RASAI OLEH PENDUDUK MALAYSIA YANG TINGGAL DI BANDAR, PELAJAR IPTA/IPTS, DAN GOLONGAN BERPENDAPATAN RENDAH DAN MENENGAH. KALAU NAK TOLONG RAKYAT PERLU LAH KERAJAAN BUAT SESUATU DENGAN CARA MENURUNKAN HARGA MINYAK DAN MAKANAN.

BAJET PERANGSANG EKONOMI MALAYSIA KALAU TAK SILAP SAYA DILANCAR SELEPAS PENGUMUMAN BAJET MALAYSIA 2009. BAJET TAHUN 2009 BANYAK MEMBERI KEBAJIKAN KEPADA RAKYAT. KEBAJIKAN YANG SEPATUTNYA DIBERIKAN ADALAH DENGAN MENURUNKAN KOS HIDUP SEPERTI HARGA MAKANAN, BAHAN MENTAH DAN CUKAI. MALAYSIA LAMBAT SIKIT DALAM TIGA BULAN DARIPADA SINGAPURA. SEMASA DIBENTANGKAN BAJET MLAYSIA 2009 OLEH PAK LAH, EKONOMI MALAYSIA SUDAH SAKIT DAH. ANWAR IBRAHIM PERNAH MENGKATEGORIKAN BAJET MALAYSIA 2009 SEBAGAI GULA GULA KEPADA RAKYAT. EKONOMI DAH JATUH MASIH LAGI NAK BAGI GULA GULA. ATAUPUN KERAJAAN PERSEKUTUAN YAKIN SANGAT YANG MEREKA MAMPU MENGHALANG INFLUENCE KEMELESETAN EKONOMI GLOBAL.

ISTILAH DOUBLE STANDARD MEMANG SERING DIPERKATAKAN TERUTAMANYA OLEH GOLONGAN SWASTA BERBANDING GOLONGAN PEKERJAAN AWAM. ORANG YANG BEKERJA DI SEKTOR KERAJAAN LEBIH SECURE DARIPADA ORANG YANG BEKERJA DI SEKTOR SWASTA. PERNAH AKU DENGAR ORANG YANG BEKERJA SWASTA PERLU MENJAGA KESIHATAN, SIMPAN BANYAK DUIT DAN BEKERJA LEBIH MASA TERUTAMANYA HARI CUTI PERAYAAN. ORANG KERAJAAN TAK SEMUA TERLIBAT DALAM SOAL SOAL INI . PENJAWAT AWAM PULA BANYAK NYA YANG KERJA SAMBIL LEWA, BERCAKAP KURANG AJAR, KERJA KURANG MASA, LUNCH AWAL DAN DALAM MASA KERJA BOLEH BUAT KERJA PART TIME. SEPATUTNYA GOLONGAN SWASTA DAN KERAJAAN MENDAPAT HAK YANG SAMA. KITA ORANG MALAYSIA BUKANNYA PEKERJA DARI INDONESIA, BANGLADESH. RAKYAT MALAYSIA SENDIRI PUN NAK DOUBLE STANDARD.

PTPTN ATAU RINGKAS NYA PINJAMAN UNTUK PELAJAR MELANJUTKAN PELAJARAN KE IPTA/IPTS. YANG TAK BEST DIDENGAR ADALAH SEMUA STUDENT DIKENAKAN INTEREST SETIAP TAHUN. LAMBAT BAYAR INTEREST NAIK LA. MENGAPA PERLU INTEREST. KATA NAK TOLONG RAKYAT. SEMASA NAK BAYAR PINJAMAN PULA SUSAH JUGAK. GOLONGAN KAYA TERUS KAYA MANAKALA GOLONGAN MISKIN TERUS MISKIN. INIKAH YANG KERAJAAN MAHUKAN. INIKAH DASAR KERAJAAN SEKARANG. INI KAH DASAR DEB.

SEPATUTNYA KALAU SEMAKIN BANYAK ANGGOTA POLIS, SEMAKIN AMANLAH NEGARA KITA. TAK PERLU LAH RISAU KALAU NAK KELUAR RUMAH TAPI SEKARANG TAK LAGI. SEPATUTNYA POLIS KENALAH PANDAI DALAM MENYELESAIKAN MASALAH KERANA SEMAKIN BANYAK POLIS SEMAKIN PANDAI LAH PENJENYAH NAK BUAT JENAYAH. POLIS KENA LAKUKAN REVOLUSI DALAM MENGUPDATEKAN TEKNIK PENYIASATAN DAN CARA MENYELESAIKAN MASALAH. KALAU POLIS RONDAAN PULA BANYAK REHAT DARIPAPA BERTUGAS. DUDUK SAJA BERSEMBANG TEPI MOTO.

SAYA SELAKU RAKYAT MALAYSIA MEMANG NAKKAN MALAYSIA MENJADI ‘BETTER MALAYSIA’ YANG TERUS MAJU DAN KEHADAPAN. GO MALAYSIA.