Mencari Hasil Ilmu

Thursday, March 12, 2009

DAULAT TUANKU

DALAM AKHIR2 INI ISU RAJA DAN SULTAN SERING DIPERTIKAIKAN. SAYA INGIN MEMBINCANGKAN MENGENAI SULTAN DAN INSTITUSI BERAJA DI MALAYSIA. SAYA SECARA JUJURNYA MENYOKONG DAN MEMBANGKANG. NAK SOKONG PUN SUSAH , NAK BANGKANG PUN SUSAH.


DI MALAYSIA TERDAPAT 9 BUAH NEGERI YANG DIPERINTAH OLEH SULTAN DAN RAJA SERTA DYMM AGUNG UNTUK PERSEKUTUAN MALAYSIA. NEGERI - NEGERI INI ADALAH SEPERTI PERLIS , KEDAH,PERAK, SELANGOR, NEGERI SEMBILAN, JOHOR,KELANTAN,TERENGGANU DAN PAHANG HARUSLAH BERBANGGA KERANA MEMPUNYAI RAJA DAN SULTAN. RAJA, SULTAN DAN AGUNG SEBERNARNYA MENJADI TULANG BELAKANG NEGERI2 DAN NEGARA MALAYSIA.RAJA DAN SULTAN MEMILIKKI KUASA2 TERTENTU DALAM UNDANG2 NEGERI.WALAUPUN SEDIKIT TETAPI CUKUPLAH.

RAJA DAN SULTAN MERUPAKAN SIMBOL KUASA ORANG MELAYU DI MALAYSIA. ORANG MELAYU DI NEGER-NEGERI TERSEBUT PATUTLAH BERBANGGA. HAK-HAK BANGSA MASIH LAGI DIPERTAHANKAN. AGAMA , BANGSA DAN NEGARA. ISU PALING SENSITIF ORANG MELAYU. JANGAN KACAU . OK


RAJA DAN SULTAN SIMBOL KETAMADUNAN BANGSA MALAYSIA. TONGGAK NEGARA INI JUGA BOLEH DIKATAKAN BAHAWA BANGSA MELAYU MERUPAKAN TUAN MILIK NEGARA MALAYSIA. KETAMADUNAN BANGSA BERMULA DENGAN WUJUDNYA TAMADUN MELAYU PERTAMA DI KERAJAAN KEDAH TUA. HOW EVER RAJA DAN SULTAN MERUPAKAN SIMBOL BANGSA MALAYSIA. SIMBOL PERPADUAN RAKYAT DARI PERBAGAI JENIS BANGSA YANG WUJUD DI MALAYSIA.

BAGAI MANA PUN RAJA DAN SULTAN BUKANNYA TUHAN YANG TAK BOLEH DITEGUR , DIPEGANG, DINASIHATKAN. SEKALI DITEGUR RAMAI YANG BISING.