Mencari Hasil Ilmu

Thursday, July 23, 2009

Downloading And Torents

Merupakan Trends zaman sekarang mendownload dan torents. Movie, tv show, mp3, games, books and comic semuanya availible to be torrent. Ramai yang mengistilahkan golongan yang mendawnload sebagai lanun. Lanun yang dimaksukan adalah dari 2 golongan iaitu Lanun(orang yang mendownload untuk diri sendiri) dan Lanun cetak rompak (Lanun yang mengeksploitasi bahan download untuk mencari keuntungan).Ramai yang mengatakan bahawa golongan yang mendownload menyebabkan industri menjadi lembab, kemerosotan yang semakin kurang,dan kerugian yang semakin meruncingkan. Mereka juga mengatakan bahawa akan banyak syarikat yang akan gulung tikar kerana pulangan yang tidak setimpal yang mereka dapat.

Namun, kalau sumber itu dari negara2 seperti Usa atau yang sewaktu dengannya. Teruskanlah mendownload. Ini kerana mereka tak sedikit pun terjejas dengan aktiviti ini. Industri mereka tersangat besar sampai kita mendownload bagaikan gigitan semut aja. Lagipon kebanyakkan mereka adalah produk2 yahudi.

Faktwa mencuri dari internet untuk kegunaan diri sendiri tak per. Kalau mengeksplotasinya seperti lanun cetak rompak yang mencetak dan menjualnya. Hukumnya tersangat haram.

Janganlah kita mendownload produk2 darinegara kita Malaysia kerana merugikan negara kita sendiri.

Namun torent ni tak boleh digunakan selalu kerana menyusahkan orang lain. Torent ini kuat menyedut . Sampai internet tak boleh nak bukak.